Regisztrálok
Publikálj Te is az oldalon:
tudd meg a részleteket itt!

A Zalai Sport Fórum egy 2011. novemberében életre hívott kezdeményezés, melynek célja, hogy a megye sportéletének szereplői egymásra találjanak, megismerjék egymást, és hosszú távra szóló partneri együttműködést kössenek egymással.
Találat: 42 cikk

Sportág:


Típus:


Keresés a cikk címében:


Keresés a cikk tartalmában:

    Göcsej SK: hamarosan élvonalbeli foci Zalaegerszegen?

2015. április 1.
szerda 21:03

Zalaegerszeg nagypályás futballcsapata az utóbbi években nem igazán kényezteti el a sportágért rajongó közönséget: a szebb napokat látott együttes jelenleg a másodosztály középmezőnyében szerénykedik. Szintén az NB II-ben szerepel a város futsal csapata, a Göcsej Sport Klub, és az idei szezonban idáig sikert sikerre halmoznak: meggyőző fölénnyel vezetik a tabellát, és jó eséllyel pályáznak a feljutásra. A sportág kispályás változata egyre népszerűbb, érdemes tehát jobban megismerkedni vele, és különösen a remek zalai csapattal. A gárda alapítójával és elnökével, Friss Szabolccsal beszélgettünk, aki nemcsak a pálya szélén egyengeti a csapat útját, de kapitányként a pályán is aktívan kiveszi a részét a sikerekből.
 

Halmos Máté veszi célba a kaput
  • A sportágat kevésbé ismerők számára bemutatnád röviden, mik a különbségek a nagypályás focihoz képest? Pl. játékosok száma, játékidő... Illetve mennyire dominál a játékban a technikai képzettség vagy az erőnlét, mekkora szerepe van a taktikának?
  • A futsal sok mindenben eltér a nagypályás focihoz képest, a játékot teremben játsszuk egy kapussal és négy mezőnyjátékossal. A kispadon maximum kilenc játékos foglalhat helyet, akik bármikor be- és lecserélhetők. A pálya kézilabda pálya méretű, oldalt nincsenek palánkok. A mérkőzés játékideje 2 x 20 perc, ami tiszta játékidőt jelent. A futsalban van néhány speciális szabály is, ami egyrészt a játék gyorsaságát, másrészt tisztaságát jelenti. Például a kapushoz történő visszapasszolás csak korlátozottan lehetséges (miután kapus indítja a támadást, amíg az ellenfél nem ér labdába, kapus nem kaphatja vissza a labdát), félidőnként számolják a játékvezetők a szabálytalanságokat, az ötödik fault után minden alkalommal 10 méteres büntetőt lőhet az ellenfél. A futsal játékban sokat számít a technikai tudás, illetve a megfelelő állóképesség. A mérkőzéseken általában jellemző a nagy iram, amihez erőnlétben és technikai képzettségben is alkalmazkodniuk kell a játékosoknak. Futsalban is kiemelt fontosságú a taktikai felkészültség, hiszen a játékosoknak ismerniük kell a különböző védekezési- és támadási variációkat, amiket csak sok-sok edzés és mérkőzés alatt lehet megfelelően begyakorolni. Minél többet játszanak együtt a csapat tagjai, annál gördülékenyebben megy a játék a mérkőzéseken is.
László Dávid
  • Magyarországot hova sorolnád a nemzetek futsal-rangsorában? Jelenleg technikai-anyagi szempontból mennyire nagy feladat egy másodosztályú (illetve várhatóan hamarosan elsőosztályú) csapat menedzselése? Hogy álltok ezzel itt Zalaegerszegen, hosszú távon mennyire tűnik biztosítottnak a nyugodt szereplés?
  • Magyarország a nemzetek-futsal rangsorában az európai középmezőnyhöz tartozik. Válogatottunk többször szerepelt már Európa Bajnokságon, a jelenlegi EB selejtezőkön is bejutott csapatunk a legjobb 16 csapat közé. Klubszinten bajnok csapataink a Bajnokok Ligájában is eredményeket tudnak felmutatni, a selejtezőket általában mindig sikerrel veszik. Egy másodosztályú csapat menedzselése nagy odafigyelést és sok energiát igényel, hiszen folyamatosan szervezni kell a hazai mérkőzéseket, az idegenbeli hosszú utazásokat, folyamatosan kapcsolatban kell lenni támogatókkal, meg kell felelni szurkolóink elvárásainak, a játékoskeretet folyamatosan "tűzben kell tartani" és természetesen az utánpótlás toborzása és szervezése is megfelelő erőfeszítést igényel. Egyesületünknél nagyon jó közösség alakult ki mind a csapaton belül, mind a vezetőség körében, ami megkönnyíti a napi feladatok ellátását, ez párosul a jó eredményekkel is. A szezon elején egyértelmű célként fogalmaztuk meg az NB I-es feljutást, jelenleg is azon dolgozunk, hogy megteremtsük ennek a feltételeit. Csapatunk jó úton halad, hiszen három fordulóval az alapszakasz vége előtt 4 ponttal vezetjük a Nyugati csoportot, ami után rájátszásban az NB I-es tagságért játszhatunk.
  • Az idei bajnokságban kívülről nézve a legtöbbször imponáló magabiztossággal kerekedtek felül az aktuális ellenfeleteken. Szakmai szempontból miben látod ennek a titkát? Ennyire jó képességű játékosokat sikerült a csapatba csábítani? Vagy inkább csapategységben jártok a mezőny előtt?
  • Csapatunknak ez a második szezonja, az első évben sok játékos kapott lehetőséget, a csapat gerince fokozatosan alakult ki. Csapategységben véleményem szerint mindenképpen a mezőny előtt járunk, a játékosok egyéni képességei is adottak ahhoz, hogy ilyen magabiztosan meneteljünk és az élen álljunk. Csapatunkban több olyan játékos is szerepel, akik játszottak már magasabb osztályban is, illetve szerepeltek a Magyar Válogatottban. A csapat edzője, Bagó Gábor a kezdetektől fogva szisztematikusan építi a játékos keretet, az edzéseken folyamatosan fejlődnek a játékosok taktikailag, technikailag és erőnlétileg is.
A csapat kapusa, Balikó Milán akcióban
  • Hogyan sikerült összetoborozni a csapatot? Mennyire mondható el, hogy hazai kötődésű fiúk alkotják a keretet? Név szerint kit emelnél ki az idei sikercsapatból?
  • A jelenlegi erős játékoskeret kialakítása közel két évet vett igénybe, szerencsések voltunk hiszen a vezetőedzőt már fél évvel az első mérkőzésünk előtt megtaláltuk Bagó Gábor személyében, és vele kezdtük el a játékosok kiválasztását. Már akkoriban is sokan szerettek volna a csapatunkban szerepelni, így volt lehetőségünk válogatni. Csapatunk nagy része zalaegerszegi, illetve zalai kötődésű, kiegészülve néhány más megyéből érkező játékossal. Az első szezonunkban alakult ki igazán a csapat gerince. Csapatunkban több olyan játékos is szerepel, akik már rendelkeznek NB I-es tapasztalattal, Halmos Máté személyében büszkélkedhetünk válogatott játékossal is. Csapatból külön senkit nem emelnék ki, hiszen az idei szezonban is mindenki kivette a részét a sikeres szereplésből.
  • Mik a tervek, célkitűzések rövidebb-hosszabb távra?
  • Terveink között egyértelműen az NBI-es szereplés van az első helyen, amennyiben sikerül a feljutás természetesen szeretnénk hosszabb távon az élvonalban szerepelni. Elkezdtük az utánpótlás toborzását is, akiket szeptembertől már bajnoki rendszerben szeretnénk versenyeztetni. Hosszabb távon olyan klubot szeretnénk felépíteni, amelyben rangot jelent majd szerepelni.


Szabolcsnak nagyon köszönjük az interjút, a csapatnak pedig sok sikert kívánunk az idei nagy cél eléréséhez!